RESEARCHER INFORMATION

เสาวลักษณ์ รุ่งแจ้ง

Assistant Professor

ภาควิชาอุตสาหกรรมเกษตร
E-Mail : saowalukr@nu.ac.th
Room : AG-1224
โทรศัพท์ :
  • วิทยาศาสตรบัณฑิต (เกียรตินิยมอันดับสอง), วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีการอาหาร, มหาวิทยาลัยธรรมศาสตร์, 2539
  • วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต, วิศวกรรมอาหาร, มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีพระจอมเกล้าธนบุรี, 2542
  • Ph.D., Bioprocess Engineering, University of Tsukuba, JAPAN, 2555

Food Engineering, Near Infrared spectroscopy, Food contact material,

Project

  • ทุนวิจัยภายใน 6 โครงการ (หัวหน้าโครงการ 6 โครงการ, ผู้ร่วมวิจัย 0 โครงการ)
  • ทุนวิจัยภายนอก 31 โครงการ (หัวหน้าโครงการ 27 โครงการ, ผู้ร่วมวิจัย 4 โครงการ)

 

Output

  • บทความ/ประชุมวิชาการ 4 เรื่อง (ตีพิมพ์ในวารสารวิชาการ 3 เรื่อง, นำเสนอในการประชุม/สัมมนา 1 เรื่อง
  • ทรัพย์สินทางปัญญา 0 เรื่อง (ลิขสิทธิ์ 0 เรื่อง, อนุสิทธิบัตร 2 เรื่อง, สิทธิบัตร 0 เรื่อง)
  • สิ่งประดิษฐ์ 0 เรื่อง (การขึ้นทะเบียนพันธุ์พืช พันธุ์สัตว์ 0 เรื่อง)

 

Outcome

  • การนำผลงานไปใช้ประโยชน์ 2 เรื่อง (เชิงวิชาการ 0 เรื่อง, เชิงนโยบาย/บริหาร 0 เรื่อง, เชิงสาธารณะ 0 เรื่อง, เชิงพาณิชย์ 0 เรื่อง)

 

Award

  • 0 รางวัล (เกียรติบัตร 0 รางวัล, งานวิจัย/สิ่งประดิษฐ์ 0 รางวัล, ประชุมวิชาการ 0 รางวัล)
# Document Title Authors Year Source Cited By
1 Quantification of individual sugars in tapioca syrups with near-infrared spectroscopy 3. Chayanid Sringarm, Sonthaya Numthuam, Sudarat Jiamyangyuen, Wannaporn Klangpetch, Sakunna Wongsaipun, Sila Kittiwachana, Wouter Saeys, Saowaluk Rungchang 2024 Journal of Food Composition and Analysis 3
2 Classification of industrial tapioca starch hydrolysis products based on their Brix and dextrose equivalent values using near-infrared spectroscopy 2. Chayanid Sringarm, Sonthaya Numthuam, Sudarat Jiamyangyuen, Sila Kittiwachana, Wouter Saeys, Saowaluk Rungchang 2024 Journal of the Science of Food and Agriculture 3
3 Quantitative and qualitative evaluation of maltodextrin products in the industry using near-infrared spectroscopy 1. Chayanid Sringarm, Sonthaya Numthuam, Sudarat Jiamyangyuen, Sila Kittiwachana, Filip Kielar, Sakunna Wongsaipun, and Saowaluk Rungchang 2024 International Journal of Food Science & Technology. 1
4 Effect of defatted rice bran addition on properties of texturized soy and rice protein products 4. Thanaporn Pengjun, Chayanid Sringarm, Thiranan Kunanopparat, Saowaluk Rungchang, Srivikorn Ditudompo and Suwit Siriwattanayotin 2023 International Journal of Food Engineering 4
5 Prediction of Freshness Quality and Phosphate Residue of White Shrimp Products Using Near-Infrared Spectroscopy 6. C. Sringarm, S. Numthuam, S. Salabsee, S. Ditudompo, T. Kunanopparat, S. Rungchang 2022 Journal of Food Quality and Hazards Control 0
6 Quality changes and experimental accelerated shelf-life determination of ready-to-eat burgers made from striped catfish and salmon mince blend by thermal processing in retort pouches Srivikorn Ditudompo, Saowaluk Rungchang, Ulisa Pachekrepapol 2022 Journal of food processing and preservation 0
7 Quantitative determination of quality control parameters using near infrared spectroscopy and chemometrics in process monitoring of tapioca sweetener production Chayanid Sringarm, Sonthaya Numthuam, Riantong Singanusong, Sudarat Jiamyangyuen, Sila Kittiwatchana, Sujitra Funsueb, Saowaluk Rungchang 2022 LWT-Food Science and Technology 167 (2022) 113876 0
8 Two-stage processing for xylooligosaccharide recovery from rice by-products and evaluation of products: Promotion of lactic acid-producing bacterial growth and food application in a high-pressure process Pannapapol Jaichakan, Massalin Nakphaichit, Saowaluk Rungchang, Monthana Weerawatanakorn, Suphat Phongthai, Wannaporn Klangpetch 2021 Food Research International Volume 147, September 2021, 110529 2
9 Novel daily disposable therapeutic contact lenses based on chitosan and regenerated silk fibroin for the ophthalmic delivery of diclofenac sodium Rachasit Jeencham, Manote Sutheerawattananonda, Saowaluk Rungchang & Waree Tiyaboonchai 2020 Drug Delivery, 27:1, 782-790 4
10 Reduction of the Phosphate Soaking Time Required for Shrimp Products Using Pulsed Vacuum Condition Rosita Baka, Thiranan Kunanopparat, Saowaluk Rungchang, Srivikorn Ditudompo, Suwit Siriwattanayotin 2018 Journal of Aquatic Food Product Technology Volume 27, 2018 - Issue 7 2
11 Method development for pesticide determination in paddy rice using near infrared spectroscopy Rungchang, S., Numthuam, S., Charoensook, R., Thongkum, P., Junmatong, C. 2018 International Journal of Agricultural TechnologyVolume 14, Issue 1, Pages 123 - 129 1
12 Method development for the analysis of total bacterial count inraw milk using near-infrared spectroscopy Sonthaya Numthuam, Jutaporn Hongpathong, Rangsun Charoensook, |Saowaluk Rungchan 2016 Journal of Food Safety 11
13 Antibacterial and antioxidant effects of tropical citrus peel extracts to improve the shelf life of raw chicken drumettes Klangpetch, W., Phromsurin, K, Hannarong, K, Wichaphon, J. and Rungchang, S. 2016 International Food Research Journal 23(2): 700-707 12
14 Effect of active modified atmosphere packaging with different initial gas compositions on nutritional compounds of shiitake mushrooms (Lentinus edodes) Yanjie Li, Yutaka Ishikawa, Takaaki Satake, Hiroaki Kitazawa Xiaoli Qiu, Saowaluk Rungchang 2014 Postharvest Biology and Technology Volume 92, June 2014, Pages 107-113 54
15 Diffusion coefficient of antimony leaching from polyethylene terephthalate bottles into beverages Saowaluk Rungchang, Sonthaya Numthuam, Xiaoli Qiu, Yanjie Li, Takaaki Satake 2013 Journal of Food Engineering Volume 115, Issue 3, April 2013, Pages 322-329 30
16 Rapid measurement and prediction of bacterial contamination in milk using an oxygen electrode Sonthaya Numthuam, Hiroaki Suzuki, Junji Fukuda, Suthiluk Phunsiri, Saowaluk Rungchang, and Takaaki Satake 2009 Foodborne Pathogens and Disease Vol. 6, No. 2 3
17 Iron fortification in developing of extruded Thai rice snack Chulaluck Charunuch, Saowaluk Rungchang, Chowladda Teangpook and Vayuh Sonted 2008 Kasetsart Journal - Natural Science, 2008, 42(2), pp. 360–366 0
18 Application of mulberry (Moms alba) for supplementing antioxidant activity in extruded Thai rice snack Chulaluck Charunuch, Plernchai Tangkanakul, Saowaluk Rungchang Vayooh Sonted 2008 Kasetsart J. (Nat. Sci.) 42 : 79 - 87 5
19 APPLICATION OF MULBERRY (MORUS ALBA) FOR SUPPLEMENTING ANTIOXIDANT ACTIVITY IN EXTRUDED THAI RICE SNACK C. Charunuch, P. Tangkanakul, S. Rungchang, V. Sonted 2008 Acta Horticulturae 5